5 tips voor Innerlijke Vrede

We willen allemaal gelukkig zijn. Genoeg vrije tijd en geld hebben om van het leven te genieten. We willen gezond zijn en een goed gevoel over onszelf en ons leven. Maar de realiteit is dat er nog nooit zoveel mensen zijn geweest met stress-gerelateerde klachten en ziekten. De meeste mensen zijn niet zo gelukkig als ze zouden willen zijn.

Veel mensen maken zich zorgen over gemaakte fouten in het verleden, maken zich druk over hun huidige leven en zijn daarnaast ook nog eens onzeker naar de toekomst. Onze westerse maatschappij is grotendeels gebaseerd op verlangen naar beter of meer.

Verlangen zorgt ervoor dat we weinig stilstaan bij wat echt belangrijk is, waardoor we een soort tevredenheid in onszelf over het hoofd zien. Verlangen en meer realiseren zorgt ook voor alle verplichtingen verantwoordelijkheden die daarmee verbonden zijn.

De rat-race

We leven in een wereld waar we meer mogelijkheden hebben om te communiceren. Toch hebben we ons nog nooit eenzamer gevoeld. Er is zoveel technologische vooruitgang, maar we hebben steeds minder tijd voor onszelf en datgene wat echt belangrijk is.

Het resultaat is dat steeds meer mensen met stress gerelateerde- of burnout-achtige klachten rondlopen. En het aantal stijgt ieder jaar. Wanneer we daarnaast nog eens bewust worden dat er wereldwijd meer mensen sterven aan overvoeding, dan aan ondervoeding, dan wordt het tijd om weer in contact te komen met wie we zijn en de innerlijke vrede in onszelf terug te vinden.

Over het algemeen worden we allemaal als gelukkig mens geboren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar op het niveau van een pasgeboren baby is er nog geen rationeel bewustzijn dat een ongelukkig leven kan ervaren.

Een pad naar geluk en innerlijke vrede

Als je wilt stoppen met het najagen van geluk en een leven verkiest vol vreugde, geluk en innerlijke rust, dan is er maar een oplossing. Stop met de ‘rat-race’ door vanaf nu bewuste keuzes te maken en je af te vragen welke keuze(s) je kwaliteit van leven ten goede zal komen.

Ontdoe je van alle negatieve en invloedrijke dingen uit je leven en vervang deze door positieve en krachtige dingen die je levenspad ondersteunen. Het allerbelangrijkste is te kiezen voor een andere leven vol vreugde, geluk en innerlijke rust.

Stel je eens voor hoe je leven er dan uit zou zien. Hoe zou je je voelen? Wat voor effect heeft dat op je kwaliteit van leven? Op je gezondheid? Op de mensen om je heen? Hoe zou je in het leven staan en welke keuzes zou je dan maken?

5 tips voor Innerlijke Vrede

Om je op weg te helpen geef ik enkele tips om vanaf dit moment bewuster je toekomst te vormen.

1. Stop met het zoeken naar geluk in de dingen

Materiële dingen zullen je nooit geluk brengen. Noch roem of rijkdom zal geluk in je hart geven. Geluk komt van binnenuit en vanuit hoe je kiest je leven te leven. Geef je geld uit aan ervaringen, niet aan dingen.

Leer om geluk te vinden in jezelf en in de eenvoudige dingen die het leven je te bieden heeft: in mensen, in vriendschap en liefde, de natuur, je passies en hobby’s.

2. Maak bewuste beslissingen

Juiste beslissingen neem je door ze bewust te nemen. Met bewust bedoel ik: ondersteunen ze vreugde, geluk en innerlijke rust? Blijf je vastzitten in een baan die je niet leuk vindt of een relatie die je probeert goed te houden, terwijl je eigenlijk ongelukkig bent?

De reden dat je blijft hangen in oude situaties is angst. Angst voor het onbekende, angst voor teleurstelling, angst voor falen, enzovoort. Wees eerlijk naar jezelf en kijk naar het leven dat je nu leidt (of lijdt). Waar ben je blij mee en met wat niet? Stel je prioriteiten en geen compromissen.

3. Kom je angsten onder ogen

Wanneer je denkt aan het verkrijgen van een nieuwe baan, of het beëindigen van een relatie of andere beslissingen die je zou willen nemen, dan duiken er vele excuses of redenen op waarom het niet mogelijk is of niet verstandig. Dat is de stem van je ego. Heb geen angst voor je angst, maar kom deze onder ogen.

Je bent in de positie om nu een verandering in je leven te brengen. Voorkom spijt wanneer je later terugkijkt op je leven. Nu is het moment om je toekomst vorm te geven. Luister naar je angst, verzamel informatie, vind oplossingen en hulpbronnen en maak keuzes bewust vanuit je kracht.

4. Stop met televisie kijken en de krant lezen

De televisie is eigenlijk bedoeld om je te entertainen, maar haalt je werkelijk weg van je geluk. Geloof je me niet? Ik daag je uit om voor twee maanden te stoppen met televisie kijken en zie hoe dit je leven positief verandert.

Publieke en commerciële omroep mogen 20% van de zendtijd gebruiken voor reclame, die je manipuleren om iets te verlangen.

Wanneer je op de hoogte wilt blijven van het nieuws, zul je merken dat 95-98% van het nieuws negatief is. Het nieuws is volledig bevooroordeeld en laat je alle corruptie, moord, oorlog, economische crisis, e.d. zien.

Waarom zou je elke dag aan dit soort nieuws blootgesteld willen worden? Ditzelfde geldt voor dag- en weekbladen

Stop met televisie kijken, stop met het lezen van kranten en tijdschriften voor een periode van drie maanden. In plaats daarvan; ga boeken lezen, mediteer, breng tijd door met partner, familie of vrienden. Besteed aandacht aan activiteiten waar je blij van wordt. Pak een hobby op of richt je meer op een of andere passie.

5. Meditatie

Meditatie is de meest krachtige methode om vreugde, geluk en innerlijke rust in je leven te creëren.

In het oosten wordt al duizenden jaren meditatie toegepast als innerlijke zelfverwezenlijking en persoonlijke groei. De afgelopen decennia begint de Westerse wereld te mediteren en heeft het zelfs een Westerse naam gekregen ‘mindfullness’.

Meditatie biedt immens veel voordelen. Hieronder noem ik er een paar.

  • Volledige ontspanning van lichaam en geest
  • Verwijdert woede, zorgen en stress
  • Bouwt zelfvertrouwen en eigenwaarde op
  • Verhoogt niveau van vreugde, geluk en innerlijke vrede
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Verhoogt de concentratie en versterkt de geest

Ontwerp je eigen pad

Het pad naar vreugde , geluk en innerlijke vrede is de weg die je voor jezelf maakt. Het is niet het pad dat je partner, je omgeving, de samenleving, vrienden of familie je vertellen te nemen. Het is aan jou zelf om je eigen prachtige reis vorm te geven.

Neem eens een moment om naar je leven te kijken en eens na te denken over de dingen die belangrijk zijn. Streef naar een leven dat is opgebouwd rond deze dingen. Dat is het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Leer om dapper te zijn, geconfronteerd met de angst en ga op eigen avontuur. Je zult jezelf dankbaar zijn.

 kinderen kiezen voor het rijden in een treintje, terwijl volwassenen de achtbaan kiezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.