Techniekenburn out en voice dialogue

‘ik ben toch niet schizofreen aan het worden?’ riep mijn cliënt toen hij over zijn innerlijk conflict aan het vertellen was. Met een brede lach stelde ik hem gerust dat we eigenlijk allemaal wel een beetje schizofreen zijn. We hebben allemaal wel van die gesprekken met onszelf, waarbij we aan de ene kant iets willen en aan de andere kant juist weer iets anders willen. Maar dat heeft natuurlijk niets met schizofrenie te maken.

Onze ‘IK’ bestaat uit een verzameling van deelpersoonlijkheden

Onze persoonlijkheid, onze ‘IK’, is opgebouwd uit verschillende energieën of stemmen. Ook wel sub-persoonlijkheden of deelpersoonlijkheden genoemd. We kennen ze allemaal wel: die innerlijke stemmen die we regelmatig horen in ons hoofd.

Zo’n stem heeft een functie/taak en deze kunnen we bijvoorbeeld een naam geven zoals bijvoorbeeld een Perfectionist, een Drammer, een Behager (Pleaser), een Beschermer, Angst en Innerlijke Criticus.

De stem van de Perfectionist zegt bijvoorbeeld dat het nooit goed genoeg is en het altijd beter kan/moet. De Drammer zorgt ervoor dat we lijstjes maken van wat je allemaal moet doen en vindt dat nooit voldoende. De Behager wil anderen tevreden houden en zorgt ervoor dat jij jezelf op een tweede of derde plek zet. De Innerlijke Criticus kan het meest vervelend zijn, die is het eigenlijk nooit eens met wat je dan ook doet.

Al deze deelpersoonlijkheden hebben weer hun eigen persoonlijkheid

Hoe vreemd het wellicht ook klinkt, maar al deze stemmen hun eigen energie, tonaliteit en intensiteit. Soms kun je duidelijk de toon en klank van één van je ouders horen in zo’n stem.

Daarnaast kunnen deze sub-persoonlijkheden hun eigen leeftijd, overtuigingen, normen en waarden hebben. Wat zo bijzonder is dat ze altijd een positieve intentie hebben. Dat wil zeggen: ze hebben het beste met je voor, maar uiten dat soms op een niet functionele manier.

Zo kan een Beschermer iemands gevoel volledig blokkeren zodat deze niet emotioneel geraakt wordt in een bepaalde situatie, om zo te beschermen en te overleven. Een vervelende bijkomstigheid kan zijn dat de persoon zelfs geen positieve emoties kan ervaren zoals blijdschap of liefde en in plaats daarvan slechts mat en gevoelloos ervaart.

In balans of niet in balans?

Wanneer je lekker in balans bent staan jouw sub-persoonlijkheden in dienst van jou. Anders gezegd: jij bent de baas over jouw orkest van stemmen en jij bepaalt de melodie en het ritme.

Maar wat als de balans er niet is en bepaalde stemmen het dagelijks functioneren bepalen? Dan kan dat wel eens voor innerlijke conflicten zorgen of voor niet functioneel gedrag met alle gevolgen van dien.

Bijvoorbeeld: wanneer je agenda overvol is en je er geen werk meer bij kan hebben wordt een beroep gedaan op jouw kwaliteiten. Terwijl je ‘nee’ denkt heb je al ‘ja’ gezegd en knik je vriendelijk, met als gevolg dat je te veel uren werkt, te weinig rust neemt en slecht slaapt doordat je niet weet hoe je door de berg werk heen moet komen. Je ervaart meer stress en wordt minder productief. Herken je dit? Misschien bij jezelf of bij een collegae of partner?

Deelpersoonlijkheden en Burn-out

In mijn praktijk en opleidingen krijg ik regelmatig mensen met burn-out klachten, zoals: vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid, neerslachtig, angst- en paniekklachten.

Ik heb gemerkt dat de volgende subpersoonlijkheden dan vaak primair ‘de baas’ zijn:

  • Drammer (veel ‘moeten’ en lijstjes maken waar geen einde aan komt)
  • Behager/Pleaser (geen ‘nee’ durven zeggen, dus neem ik het werk maar weer aan)
  • Perfectionist (alles kost meer tijd want goed is niet goed genoeg, het moet perfect zijn)
  • Innerlijke Criticus (linksom of rechtsom, het is nooit goed en dat zul je weten ook)

Je kunt je voorstellen dat wanneer deze innerlijke stemmen jou de baas zijn dat dat voor ongezonde patronen zorgt. Dit geldt voor vele klachten die mensen hebben zoals je afgeremd voelen, niet optimaal kunnen functioneren, verminderde motivatie, onzekerheid, relatieproblemen, etc.

Deelpersoonlijkheden en Voice Dialogue

Met Voice Dialogue ga je een dialoog aan met specifieke stemmen van jezelf. Je krijgt inzicht en wordt bewust van ‘hoe’ en ‘waarom’ bepaalde stemmen op deze wijze functioneren.

De stemmen zelf worden ook bewust van hun gedrag en het effect op de ‘IK’. Ze kunnen zelfs transformeren, waardoor ze ineens op een andere manier voor de ‘IK’ gaan functioneren.

Innerlijke stemmen die tot nu toe weinig of geen ruimte kregen kunnen uit de schaduw stappen en ervoor zorgen dat de ‘IK’ meer keuzenvrijheid ontwikkeld in denken, voelen en doen.

De ‘IK’ wordt weer de baas over de stemmen, of zoals ik het vaak benoem: de dirigent staat weer voor zijn of haar orkest en zorgt voor een harmonieus samenspel.

De impact van Voice Dialogue in de praktijk

Voor mijn cliënt was het heel bijzonder om te ervaren dat hij nog steeds ambitieus is en goed en veel werk wil verrichten, maar dat hij als vanzelf zijn grenzen aangeeft en niet zo maar overal ‘ja’ op zegt.

Inmiddels is hij weer volledig hersteld en heeft hij meer aandacht voor zijn gezin en privéleven gekregen. Hij is zich meer bewust van zijn innerlijke stemmen en ervaart meer rust in zijn hoofd.

Wil je weten wat Voice Dialogue voor jou kan betekenen? Heb je burn-out klachten en wil je de stap nemen naar blijvend herstel?

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.